Haber

Uzayın Derinliklerinden Şaşırtıcı Görüntüler: James Webb’den Yengeç Bulutsusu ve Jüpiter’in Gizemli Detayları

Yengeç Bulutsusu’ndaki James Webb Uzay Teleskobu tarafından ortaya çıkarılan kozmik gaz ve tozla ilgili yeni ince ayrıntılar, büyük bir yıldız patlamasının ardından neler olduğuna dair içgörüler sundu. Detayları inceleyelim!

Kaynak:https://edition.cnn.com/2023/10/30/wo…

Yengeç Bulutsusu, Boğa takımyıldızı yönünde, 6500 ışıkyılı uzaklıkta bulunan bir süpernova kalıntısıdır.

1054 yılında Çin, Japonya ve Orta Doğu’daki gökbilimciler gökyüzünde bir ‘yengeç’ fark ettiler ve yeni bir yıldız olduğuna inandıkları şeyi kaydettiler. Daha sonra bu olgunun aslında bir süpernova olan patlayan bir yıldızın Dünya’ya ulaşan parlak ışığı olduğu anlaşıldı. Yıldız patlaması olayına ilişkin tarihsel kanıtların azlığı bu bulutsuya olan ilgiyi artırdı.

NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu’nu kullanan bir bilim insanı ekibi, GRB 230307A adlı olağanüstü derecede parlak bir gama ışını patlamasını ve onunla ilişkili kilonovayı gözlemledi.

Kilonova (bir nötron yıldızının bir kara delik veya başka bir nötron yıldızıyla birleşmesinden kaynaklanan patlama) son derece nadirdir ve bu olayların gözlemlenmesini zorlaştırır. Webb’in yüksek hassasiyetli kızılötesi yetenekleri, bilim adamlarının kilonovayı oluşturan iki nötron yıldızının ‘ev adresini’ tespit etmelerine yardımcı oldu.

Yakın zamanda gözlemlenen Yengeç Bulutsusu uzun süredir inceleniyor olsa da, modern gökbilimcilerin hâlâ yıldızın kimyasal yapısı ve oluşturduğu parlak kozmik bulut hakkında soruları var.

Yengeç Bulutsusu ayrıca Hubble Uzay Teleskobu gibi diğer uzay gözlemevleri tarafından da incelenmiştir. Ancak Webb’in evreni insan gözünün göremediği kızılötesi ışıkta görebilme yeteneği, nebulanın daha önce görülmeyen özelliklerini ortaya çıkardı.

catak-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu