Yaşam

Kurtuluş Savaşı’nın Gizli Kahramanı ve Atatürk’ün “İngiliz Kemal” Kod Adlı Casus Fedaisi: Ahmet Esat Tomruk

Casusluk Faaliyetleri tarihin her döneminde merak uyandıran konulardan biri olmuştur. Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde bu istihbaratBu işi yürüten isimler vardı, çok olağandı. Diğer adıyla “İngiliz Kemal” Ahmet Esat Tomrukbu isimlerden biriydi.

İngiliz Kemal, casusluk faaliyetleri sırasında birçok kez hapse atılmışsa da, her zaman kaçmakve başardı milli mücadeleyeDeğerli hizmetler yapmış bir isimdi. Mustafa Kemal Atatürk’ün casus fedaisiGelin İngiliz Kemal’in kahramanlık hikayesine hep birlikte göz atalım.

“İngiliz Kemal” kod adlı Ahmet Esat Tomruk gerçekte kimdir?

Ahmet Esat 1887’de doğduğunda SultanII. AbdülhamidTahta çıkmasının üzerinden yaklaşık 10 yıl geçmişti.

93 Savaşı’nın Osmanlı İmparatorluğu’na kazandırdıkları ekonomik ve sosyal acılar, Ülkenin her yerinde hissedilirken; Ahmet Esat 5 yaşındayken babasını kaybetti. Bu acı kayıplardanDaha sonra annesiyle birlikte amcalarının yanında yaşamaya başlayan Ahmet Esat, ilkokulu tamamladı. Emirgan’daBir okulda okudu.

Ahmet Esat’ın Mekteb-i Sultani yolculuğu

İlkokulu başarıyla bitirdikten sonra bugünkü adıyla Mekteb-i Sultani’ye gitti. Galatasaray Lisesi’neGiden Ahmet Esat burada Fransızcadaiyice geliştirildi.

1908 yılında Galatasaray Lisesi’ndeki öğreniminden kısa bir süre sonra. İngiltere’ye gitmeye karar verenAhmet Esat burada Donanma Koleji’ne başladı. Fransızcanın yanı sıra İngilizceMesleki anlamda da bilgilerini geliştiren Ahmet Esat boksyapmaya başladı.

1914 yılında patlak veren Birinci Dünya Savaşı kaderini değiştirdi.

Ahmet Esat’ın yurda dönmesiyle sendikacılardanVia Drama Rıza ve Kara Kemal Beyler Teşkilat-ı Mahsusa’yaKatılmak bir şeydi.

Üstün yabancı dil bilgisi sayesinde organizasyonTakıma faydalı olacağı düşünülen Ahmet Esat, beklentileri boşa çıkarmadı.

İngiliz kuvvetleri Kut’ül Amare’debaşındaki komutan General Townshend’denAhmet Esat bazı gizli bilgilere ulaşmayı başardı. casusluk Aslında bu onun sahadaki ilk adımlarından biriydi. Daha sonra yakalanıp Beyoğlu’ndaki cezaevine gönderilse de Ahmet Esat için bu hiçbir zaman son olmadı.

“İngiliz Kemal” lakabı nereden geliyor?

Ahmet Esat, tipolojik İngilizlere benziyordu ve İngilizceyi en az onlar kadar iyi konuşabiliyordu. İsminin hikayesi aslında buradan geliyor.

Hızlı bir şekilde gizlenebilirve bulunduğu her ortama anında ulaşabilmektedir. uyarlanabilir Ahmet Esat kaçışından kısa bir süre sonra Ankara’ya gitti. Hem olağanüstü derecede yetkin yabancı dil bilgisi hem de önceki başarılı deneyimleri Genelkurmay İstihbarat Şubesindeatanmasının yolunu açtı.

Milli Mücadele yıllarında Yunan generallerinin arasına sızmayı başardı.

Ahmet Esat’ın yeni görevi İzmir’de Yunan işgaline buna karşı harekete geçmekti. Ancak devlet hazinesinde yeterli kaynak yoktu. Ona ödeme yapacak nakit gücü olmadığından, kumardan 45.000 frankkazandı ve Antalya’dan Yunan kontrolüne geçti Rodos Adası’nageçti.

Yeni rolü zengin bir Amerikalıydı.

Kendisini Amerikalı olarak görüyor gazeteciKendisini lider olarak tanıtan Ahmet Esat, kısa sürede üst düzey Yunan komutanlarla yakınlaştı.

Kısa bir süreliğine adada kendini sevmeni sağlaVe gece hayatının müdavimleriİçlerinden Ahmet Esat, böylece Yunan generallerle dostluk kurma fırsatı buldu.

Birçok kez hapsedilmesine rağmen her seferinde kaçmayı başardı ve pes etmedi!

Milli Mücadele hareketine çok önemli katkıları olan Ahmet Esat, Anadolu’nun işgali hakkında gerekli bilgileri Rodos Adası’nda öğrendi. istihbaratvakit kaybetmeden hemen Mustafa Kemal Paşa’yateslim edilmiş.

1924 yılında istihbarat teşkilatındaki görevinden ayrıldı.

Cumhuriyetin ilanıylaBelki de kaderini değiştiren yabancı dil bilgisi ile birlikte görevinden ayrılan Ahmet Esat. tercümanlıkBu işi yaparak geçimini sağlamaya devam etti.

Hafif sıklet boks şampiyonasıAynı zamanda bir soyadı olan Ahmet Esat, Soyadı Kanunu’nun çıkmasından sonra doğmuştur. Kayıtsoyadını aldı.

Sözde “İngiliz Kemal”in başarısı sinemalara da yansıdı.

Yönetmen koltuğunda Ömer Lütfü Akadoturma “İngiliz Kemal Lawrence’a karşı” Film aslında çok ünlü. Başarılı oyuncu Ahmet Esat’a Ayhan Işık’ınYarattığı film, Türk casusu İngiliz Kemal’in 1919 yılında işgal altındaki İstanbul’da yaşadığı olayları konu alıyor.

Ahmet Esat’ın Milli Hizmet Programından aylık ödenmesine ilişkin yasa çıkarıldı.

Yaşlılıkta yaşam zorlukları26 Haziran 1964’te çıkarılan yasayla Ahmet Esat Tomruk Devlet Hizmet Programı’ndan çıkarıldı. 500 lira maaşbağlı.

Ahmet Esat 14 Şubat 1966’da vefat etti.

İsimsiz birçok kahraman sayesinde düşman işgalinden kurtularak bu güne gelen ülkemiz, “İngiliz Kemal” olarak anılmaktadır. Ahmet Esat Tomruk gibi isimlere borçluyuz.

kaynaklar: Türk Tarih Kurumu, Türkiye Büyük Millet Meclisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu